Gåsamiddag

5-14 november 2021

Svartsoppa med krås
eller
Hummersoppa
***
Stekt gås
med rödkål, brysselkål, stekt kulpotatis, äppelmos och gåsasås
***
Äpplekaka med vaniljsås

3- rätter      545kr
2- rätter      485kr
Endast gås 395kr

LITE HISTORIA:
I den egyptisk mytologi symboliserade gåsen vishet och vaksamhet. I västerlandet har gåsen tyvärr degraderats till att vara en all tänkbar dumhet. Men när höstrusket har kopplat sitt järngrepp i början av november kan vi trösta oss med en frosseriets glädjefest till gåsens ära.

 Svartsoppan en äkta hednisk njutning smaksatt med kryddor, cognac och vin. Den knaperstekta gåsen med rödkål. Till sist den skånska äppelkakan med de syrliga äpplena och den goda vaniljsåsen.

Mårtensafton är en högtid där man äter gås 10 november. Själva högtidsdagen var ursprungligen mårtensmässan, 11 november. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är idag främst firad i Skåne. Högtiden firas på liknande sätt på kontinenten, främst i Tyskland. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours.

Enligt den allmänt vedertagna sägnen gömde Martin sig bland gässen. I samband med detta kacklade gässen och avslöjade honom och han blev ändå biskop. Gässen äts således som straff för att dessa avslöjade honom. Händelsen lär ha utspelat sig den 11 november 371.

En alternativ sägen berättar att invånarna i Tours använde list för att locka fram Martin: Rusticus skall ha känt till Martins gömställe, och bad honom besöka hans svårt sjuka fru. Eftersom Martin var hjälpsam tog han sina saker och följde med Rusticus hem. Vid ankomsten lär han ha varit väldigt smutsig efter att under en längre tid ha bott i en gåsastall.